خلاصه نویسی ریاضی کنکور
خلاصه نویسی ریاضی کنکور یکی از ابزار های حیاتی برای داوطلبان کنکور است که به آن ها امکان می دهد حجم وسیعی از مطالب را پس آموزش ریاضی کنکور به صورت منظم و فشرده مرور کنند. در درس ریاضی، با توجه به تنوع فرمول ها و مفاهیم، داشتن خلاصه های کارآمد می تواند تفاوت چشمگیری در عملکرد داوطلب ایجاد کند. مخاطب این مقاله، داوطلبان کنکور سراسری هستند که به دنبال راهکار هایی برای بهبود فرآیند مطالعه و افزایش بازدهی خود در درس ریاضی میباشند.
در نزدیکی آزمون های آزمایشی و یا حتی امتحانات نهایی نیاز دارید مباحثی را که قبلا مطالعه کرده اید دوباره مرور کنید و زمان کمی برای مرور مطالب دارید، طبیعتا مطالعه تمامی مطالب از ابتدا زمان زیادی را از شما می گیرد و راه حل منایبی برای بازیابی مطالب نیست. در چنین موقعیت هایی خلاصه نویسی یکی از راهکارهای مناسب و پیشنهادی اکثر مشاوران کنکور است که می تواند به عنوان یه منبع اختصاصی مناسب برای شما عمل کند.
برای یک خلاصه نویسی موثر شما باید با راهکارهای انجام این کار در هنگام مطالعه مباحث آشنا شوید تا بتوانید به بهترین شیوه آن را انجام دهید.
اهمیت خلاصهنویسی در موفقیت کنکور ریاضی
پیش از اطلاع از اهمیت خلاصه نویسی باید از اهمیت کنکور به عنوان یک آزمون سرنوشت ساز و مهم آگاهی داشته باشید. دوره جامع ریاضی رشته تجربی و دوره جامع ریاضی رشته ریاضی می تواند یه آموزش کامل به عنوان پیش زمینه خلاصه نویسی برای شما ارائه کند.
خلاصه نویسی یکی از راهکارهای مهم و کلیدی در کنکور به شمار می رود که به مطالب خوانده شده نظم می دهد و با یه سازماندهی، مسیر یادگیری و مرور دوباره مطالب را برای شما هموار می کند.
برای خلاصه نویسی باید با روش ها و تکنیک های آن آشنا شوید.
تلاش ما در این مقاله ارائه بهترین روش های خلاصه نویسی است اما شما با مشورت با مشاور خود نیز می توانید روش های خلاصه نویسی را یاد بگیرید و تکنیک های متفاوت برای موفقیت در کنکور را به شما آموزش دهد. اگر به یک مشاور با تجربه و قوی در این راستا نیاز دارید می توانید با تماس با ما با خدمات ما در زمینه مشاوره نیز آشنا شوید.
مراحل کامل خلاصه نویسی ریاضی برای کنکور
بعضی از داوطلبان فکر میکنند که ویژگی های یک خلاصه نویسی خوب بازنویسی دوباره تمامی نکات ریز و درشت کتاب درسی است!
ادامه خلاصه نویسی با این روش زمان مطالعه شما را افزایش می دهد و مدیریت زمان برای مطالعه هر مبحث را دشوار می کند، که به مرور این مسئله نه تنها کمکی به شما در روند یادگیری نمی کند بلکه باعث افازیش استرس شما و از دست دادن زمان مفید شما برای مطالعه خواهد شد.
هدف ما از خلاصه نویسی دخیره زمان و مدیریت بهتر زمان برای مطالعه است؛ پس باید با روش های صحیح خلاصه نویسی بتوان بیشترین و بهترین استفاده را از آن داشته باشیم.
مطالعه دقیق و یادگیری در اولویت است.
در نظر داشته باشید خلاصه نویسی برای دور اول مطالعه پاسخگو نخواهد بود، شما وقتی برای اولین بار یک مبحث را مطالعه می کنید دیدگاه درستی از مطالب ندارید و به دلیل اینکه تمامی مطالب برای شما جدید است نمی توانید خلاصه نویسی درستی داشته باشید چون نمی توانید مطالب را تفکیک کنید تشخیص درستی از نکات مهم ندارید چون همه مطالب برای شما ناشناخته است. برای اینکه بتوانید روش مطالعه خود در ریاضی را به خوبی پیش ببرید و احتمالا سوالاتی نظیر چگونه ریاضی را برای امتحان نهایی بخوانیم را نیز داشته باشید می توانید آن ها را برطرف کنید و پاسخ سوالات خود را دریافت کنید.
برای نوشتن یک خلاصه مهم و کاربردی باید تسلط خوبی بر روی مطالب داشته باشید تا بتوانید نکات مهم و مباحثی را که بیشتر از باقی فراموش می کنید به خوبی بشناسید.
پس اولین راه مطالعه دقیق مطالب است؛ بدون اینکه برای خلاصه نویسی مطلبی در نظر داشته باشید سعی کنید بر روی یادگیری خود در آن مبحث تمرکز کنید.
پس اول یک مطلب را به خوبی یادبگیرید و مسلط شوید سپس از آن خلاصه بردارید.
یادداشت کردن نکات کلیدی
خلاصه نویسی همان طور که اسم آن مشخص است باید مختصر باشد و نکات خیلی مهم و تست خیز کنکور را از باقی مطالب تفکیک کند.
حجم بالای درس ها و سرفصل ها داوطلبان را مجبور می کند تا برای به خاطر سپردن مطالب، حجم انباشته شده مباحث را طبقه بندی کنند و به خاطر بسپارند.
این کار باعث می شود که بتوانیم در کمترین زمان بیشترین بازدهی را داشته باشیم.
یکی از راه های خیلی مهم در خلاصه نویسی به کار نگرفتن کلمات اضافی در خلاصه نویسی است یعنی هر چقدر مطالب با کلمات و عبارات کمتر دسته بندی شوند این مطلب کاراتر خواهد بود.
دسته بندی مطالب
زمانی که برای بار اول یک مبحث را مطالعه می کنید تمای مطالب جدید هستند و نیاز به یادگیری دارید پس در این راستا سوالات آموزشی و تست های تشریحی زیادی را حل خواهید کرد و تا حدودی با تیپ بندی سوالات آشنا خواهید شد.
وقتی می خواهید از همان مبحث در روز بعد تست بزنید احتمالا مطالب برای شما به دو گروه تقسیم خواهد شد. مطالبی که کاملا در ذهن شما مانده اند و تسلط شما حفظ شده و مباحثی که در ان ها شک دارید و یا بخشی از فرمول ها و یا روش حل سوالات را فراموش کرده اید.
و به مرور با گذشت زمان مثلا یک هفته که دارید از یک مطلب روزانه تست می زنید مطالب تفکیک خواهند شد.
برای یک خلاصه نویسی خوب شما باید مطالب را در یک دفنر و کنار هم نگه داری کنید و از یادداشت برداری در برگه های نامنظم و جدا از هم خودداری کنید؛ چون به مرور زمان حجم مطالب افزایش پیدا می کند و پیدا کردن مطلب مورد نظر در انبوهی کاغد بسیار زمان بر خواهد بود.
استفاده از نمودار، علائم اختصاری و شکل
در یادداشت برداری از مطالب مهم می توانید بجای نوشتن همه عبارت ها از علامت های اختصاری استفاده کنید.
علامت گذاری مطالب یکی از سریعترین روش های خلاصه نویسی است. سعی کنید در هنگام مطالعه نکته های خیلی مهم و کاربردی را به یک علامت، سوالات سخت را با یک علامت، مطالب تست خیز و پراهمیت را به یک علامت و به همین ترتیب مطالب را در دسته های مختلف قرار دهید.
در این مورد باید توجه داشته باشید که در علامت گذاری این مطالب زیاده روی نکنید که بعد بازگشت به آن ها برایت شما خسته کننده و زمان بر باشد.
حاشیه نویسی و خط کشیدن در زیر مطالب مهم از دیگر روش های خلاصه نویسی است.
به صورت کلی شما با استفاده از هر کدام از این روش ها باید جملات کلیدی، نکات تستی، نتیجه گیری های کلی و… از هم تفکیک کنید تا بازگشت و مطالعه دوباره آن ها در زمان کمتری اتفاق بیفتد.
یکی از روش های خلاصه نویسی بیان کردن کلیات با استفاده از نمودار درختی است و پس از آن پرداختن به جزئیات بیشتر است.
یکی دیگر از کاربردهای نمودار درختی در خلاصه نویسی بیان کردن ارتباط موضوعات اصلی و فرعی با یکدیگر است تا بتوان مطالب را به صورت خلاصه تری به صورت کامل پوشش داد.
مرور و اصلاح خلاصه نویسی
هر چقدر که از مطالعه یک مبحث زمان می گذرد مطالبی خواهند بود که ارزش اولیه خود را برای شما از دست می دهند که ممکن است در ابتدا و هنگام خلاصه نویسی اهمیت داشته اند، این مطالب را حذف کنید.
در این زمان یکی از راه های خلاصه نویسی جدا کردن مطالبی است که فراموش کرده اید از مطالبی که در ذهن شما باقی مانده اند و با نوشتن یک تیپ تست از آن مبحث به همراه پاسخ هم نحوه تیپ بندی و هم فرمول های فراموش شده را به صورت یک پکیج در قالب یک سوال داشته باشید.
در اصلاحات خلاصه نویسی به استثنا ها یعنی مواردی که نکات مهم را نقض می کنند توجه کنید و یادداشت کردن آن ها را فراموش نکنید. این مطالب می تواند از مهم ترین موضوعات برای مطرح کردن سوالات در کنکور باشد.
نقش خلاصهنویسی در بهبود سرعت و دقت تستزنی ریاضی
یکی از مزیت های خلاصه نویسی برای کنکور، مدیریت کردن زمان برای مطالعه بیشتر است.
شما یک بار برای خلاصه نویسی یک مبحث زمان میذارید ولی در نظر داشته باشید که برای مرتبه های بعد جهت مطالعه دوباره زمان کمتری صرف میکنید و مهم تر از همه یک دسته بندی مخصوص خود را برای هر مبحث خواهید داشت که مخصوص نقطه های ضعف های شما خواهد بود.
ریاضیات درسی است که مفاهیم و فرمول های گسترده زیادی دارد، داشتن خلاصه نویسی مربوط به این مفاهیم باعث مرور سریع می شود و در به خاطر سپردن مفاهیم و فرمول های ریاضی بسیار کمک می کند. این موضوع علاوه بر یادگیری بهتر باعث افزایش تمرکز و کاهش استرس شما خواهد شد.
مطالب و فرمول های ریاضی در کتاب های مختلف در پایه های متفاوت تدریس می شود. شما می توانید با یک دسته بندی مناسب تمامی این فرمول ها، اشکال و نمودار ها در یک منبع جمع آوری کنید و از پراکنده بودن منابع و و مطالب جلوگیری کنید.
این موضوع نه تنها برای درس ریاضی بلکه برای همه دروس پیشنهاد می شود.
بهترین نمونه خلاصه نویسی های درس ریاضی
فراموش نکنید که جزوه نویسی با خلاصه نویسی در درس ریاضی متفاوت است.
هدف از خلاصه نویسی در ریاضی این است که شما بتوانید به نگاه اجمالی تمامی مطالبی که قبلا مطالعه کرده اید برایتان تداعی شود.
در خلاصه نویسی تست های ریاضی می توانید به این نکته توجه کنید کن تست های مادر را از دیگر تست ها جدا کنید و آن ها را یادداشت کنید و باقی تست های مهم را صرفا مارک دار کنید.
در نظر داشته باشید که اصلی ترین نوع خلاصه نویسی، یادداشت برداری از مطالب است که یک دفتر مخصوص به آن اختصاص یافته تا تمامی مطالب مهم در یک جای مشخص سازماندهی شوند.
یادداشت برداری باید دو ویژگی خیلی مهم را دارا باشد تا متن شما بتواند کارایی خود را حفظ کند؛ اول اینکه باید تا جای ممکن کلیدی و خلاصه باشد ینی بسیار حجم کمتری از مطلب درسنامه اولیه داشته باشد.
دومین مورد باید رد عین خلاصه بود مفید باشد و مطلب مهمی را حذف نکرده باشد و حرف کلی یک پراگراف از خلاصه کده اید را بهترین شکل و کوتاه ترین زبان ممکن ارائه دهد.
شما برای خلاصه نویسی در درس ریاضی باید به تسلط کافی رسیده باشید. ممکن این سوالات برای شما پیش بیاید که چطور باید متوجه تسلط خود بر مطالب شویم؟! زمانی که توانستید آن مطلب را به صورت خلاصه برای یک نفر دیگر توضیح دهید به تسلط نسبی در موضوع مشخص رسیده اید و می توانید جمع بندی خود را آغاز کنید.
معرفی پروژه فینیشر استاد امیر محمودزاده برای جمع بندی ریاضی کنکور
گاهی منابع شما نباید تنها به صورت نوشتاری باشند. داشتن ویدیوهای آموزشی که توسط اساتید مجرب و با تجربه تهیه شدهاند، میتواند یکی از بهترین ابزارها برای یادگیری و مرور باشد. این نوع منابع علاوه بر صرفهجویی در زمان، به شما امکان میدهند تا مطالب را با توضیحات بصری و مثالهای کاربردی بهتر درک کنید. وقتی مطالب توسط یک استاد متخصص و حرفهای توضیح داده شود، احتمال یادگیری عمیقتر و ماندگارتر افزایش مییابد.
برای مثال، با استفاده از ویدیوهای پروژه جمع بندی ریاضی از استاد محمودزاده، میتوانید به منبعی دسترسی پیدا کنید که تمامی مباحث مهم ریاضی را به صورت فشرده و کاربردی پوشش میدهد.
همچنین، یادگیری از طریق ویدیو به شما امکان میدهد تا با سرعت دلخواه خود پیش بروید. میتوانید بخشهایی را که برایتان دشوارتر است چندین بار مرور کنید و قسمتهایی که مسلط هستید سریعتر عبور کنید. این انعطافپذیری به خصوص در روزهای نزدیک به کنکور که زمان محدود است، بسیار ارزشمند است.
جمع بندی و کلام آخر
خلاصهنویسی درس ریاضی برای کنکور، یکی از کلیدهای اصلی موفقیت در این آزمون است. با رعایت مراحل و تکنیکهای مؤثر، میتوانید حجم زیادی از مطالب را بهصورت منظم و کاربردی مرور کنید. این مهارت نهتنها سرعت مطالعه و تستزنی شما را افزایش میدهد، بلکه باعث میشود با اعتمادبهنفس بیشتری در جلسه کنکور حاضر شوید.
موضوع | توضیحات |
اهمیت خلاصهنویسی در کنکور ریاضی | خلاصهنویسی به یادگیری و مرور سریع کمک کرده و با سازماندهی مطالب باعث افزایش بازدهی مطالعه میشود. |
مراحل خلاصهنویسی مؤثر | مطالعه دقیق و یادگیری کامل مطالب 2. یادداشت نکات کلیدی 3. دستهبندی مباحث 4. استفاده از نمودار و علائم اختصاری 5. مرور و اصلاح خلاصهها |
مطالعه دقیق و اولویت یادگیری | برای دور اول مطالعه، تمرکز بر یادگیری کامل ضروری است. خلاصهنویسی زمانی مفید است که بر مطالب تسلط داشته باشید. |
یادداشت نکات کلیدی | خلاصه باید مختصر، مفید و متمرکز بر نکات تستخیز و مفاهیم کلیدی باشد. |
دستهبندی مطالب | نکات و فرمولهای مشابه را کنار هم دستهبندی کنید و از دفتر مشخص برای خلاصهها استفاده کنید. |
استفاده از نمودارها و علائم | علائم اختصاری، نمودارهای درختی، و خط کشیدن زیر نکات مهم باعث سادهسازی و مرور سریعتر میشوند. |
مرور و اصلاح خلاصهها | با مرور مستمر، نکات اضافی را حذف کرده و مباحث فراموششده را برجسته کنید. استثناها و نکات مهم را جداگانه یادداشت کنید. |
نقش در بهبود سرعت و دقت تستزنی | خلاصهها مرور سریعتر و بهخاطر سپردن فرمولها را ممکن میکنند و استرس را کاهش میدهند. |
تفکیک جزوهنویسی و خلاصهنویسی | جزوهنویسی کامل است، اما خلاصهنویسی متمرکز بر بازآفرینی سریع مطالب و مرور نکات مهم است. |
معیار تسلط برای خلاصهنویسی | وقتی بتوانید مطلب را بهصورت خلاصه برای فردی دیگر توضیح دهید، آمادگی برای خلاصهنویسی آن مطلب دارید. |